A jövő, menő!

A jövő, menő!

Nagyival a Tátrába

Ingyenes utazás Szlovákiában!

2020. május 01. - Satya54

Szegény horvát barátaink, már legszívesebben alagutat fúrnának a magyar határ és az Adria közé, csak menjünk hozzájuk nyaralni. Aztán ott majd jól a zsebünkbe nyúlnak, hogy a turizmusból származó 20% (!) GDP-t valahogy pótolják a költségvetésükbe. Az eddig is jelentősen túlárazott Horvát-tengerpart helyett pont az ellenkező, északi irányt javaslom az idei nyárra, ha egyáltalán lehet majd utazni a vakáció alatt. Túrázzunk a lenyűgöző Magas-Tátrában! A természeti szépségeken túl azért is megfontolandó az ajánlatom, mert oda ingyen utazhatunk. Szlovákiában a 62 év feletti idősek és 16 év alatti fiatalok ingyen utazhatnak a Szlovák Vasutak vonatain. Az EU tagság miatt ez minden Európai polgárra, természetesen ránk, magyarokra is vonatkozik. Nagyszerű nagyszülők – unokák programot lehet szervezni, és természetesen nemcsak a Tátra lehet úti célunk, hanem be lehet járni egész Szlovákiát. A szülők pedig maradjanak itthon, és próbálják meg valahogy talpra állítani a gazdaságot. Nem ismeretlen ez a kedvezmény Magyarországon sem, hiszen nálunk a 65 év felettiek vehetik igénybe ingyen a közösségi közlekedést. Mi igen nagyvonalúan - egy dúsgazdag országhoz méltóan - oldjuk meg ezt. Elegendő bemutatni a személyinket és már utazhatunk is vonaton, buszon, villamoson. Ki is használták ezt eddig a több ezer Eurós nyugdíjukból utazgató Nyugat-Európai nyugdíjasok, akik a Budapesti városnézést is így ingyen abszolválták. A szlovákoknak van eszük és sokkal kevésbé nagyvonalúak, mint mi. A kedvezmény természetesen jár, minden EU állampolgárnak, de lépten-nyomon elhelyeznek apró buktatókat a rendszerükbe. Szlovákiában nem elég előkapni az útlevelünket vagy a személyinket. A kedvezmény igénybevételéhez ki kell váltani egy igazolványt. Ehhez kell vinnünk magunkkal 3x2cm színes fényképet a (magyar) személyit és a lakcímkártyát. Mi a sajátunkat Párkányban az unokáinkét Komáromban készíttettük el, hogy ott majd biztosan lesz magyar pénztáros. Természetesen mindkét helyen szlovák pénztáros volt szolgálatban, de gond nélkül, tíz perc alatt elkészültek a kis kártyák. Az igazolvány elkészítése ingyenes. ( Kissé bonyolultabb a helyzet, ha nyugdíjas vagy, de még nem töltötted be 62. életévet, vagy ha az unoka 16 évnél idősebb, de még középiskolába jár.)

minta1.png

 

minta2.png

Már vehetjük is a jegyeket, mert minden utazáshoz 0 EUR-ós jegyet kell venni. Az igazolvány önmagában nem jogosít ingyenes utazásra, csak ingyenes jegyvásárlására! A jegyekre azért is szükség van, mert elfogyhatnak az ingyenjegyek és akkor már csak teljes áru menetjeggyel utazhatsz a kiszemelt vonattal. Ez is logikus a részükről, hiszen utazzanak elsősorban a ténylegesen fizetők. Mi is jártunk már úgy, hogy nem kaptunk a kiválasztott vonatra ingyenjegyet, de pici odafigyeléssel igazán nem vészes. Utazásunk előtt az Interneten több nappal előre megvásárolhatjuk a jegyeket. Na, itt is elrejtettek a szlovákok egy taposóaknát. Az is nehezen érthető, hogy a Szlovák Vasutaknak miért nincs magyar nyelvű oldala, mint ahogy szinte minden Szlovákiában működő multi önkiszolgáló pénztárát egy bökéssel át lehet magyarrá állítani. Nézem az angol felületet, ahol híre-hamva sincs a 62+ kedvezménynek. Természetesen az Interneten csak szlovák nyelven lehet megvásárolni kedvezményes jegyeket! Nagyjából tíz szavas szlovák szókincsemmel ez először elég jelentős kihívásnak tűnt, de most már csukott szemmel is megy a jegyvásárlás.:-)  Igen előfordul, hogy tényleges vásárlásról van szó, mert néhány vonatra pl. a Budapest – Pozsony – Prága között közlekedő Metropolitan EC –re 1 EUR pótjegyet kell venni. Praktikus még hosszabb utakra helyjegyet venni, ami szintén 1 EUR. Így biztosan lesz ülőhelyed a vonaton, mert a szlovákok igazán komolyan veszik a vonatozást. Nekünk gyermekkori emlékeinket hozta vissza a Pozsony – Kassa között két óránként közlekedő gyorsvonat. Tíz kocsi, büfé-étkező vagon, kerékpárszállító és családi vagon. A Trencsén és Pozsony között 150-nel robogó vonaton tolják végig a kiskocsit, ’kávét, szendvicset, csokoládét…’. Az első egy-két óra hamar elrepül a gyerekeknek is aztán … aztán az út második felét fel lehet dobni egy sok kocsin átmászkálós Marlenka vásárlással. Erre a gyorsvonatra a jegy ingyenes, de a hatalmas szerelvényen gyakran nincs szabad hely, ezért hosszabb távon mindenképpen célszerű helyjegyet venni.

2.jpg

Mi a Budapest – Pozsony – Tátra-Csorba útvonalon közelítjük meg a Magas-Tátrát. Csorba vasútállomás mögött több hotel, panzió és jó néhány apartman kínál szállást. Innen indul a fogaskerekű vasút, amivel egy látványos úton alig több, mint tíz perc alatt feljuthatunk a Csorba-tóhoz. Az pedig már igazi bónusz ajándék, hogy a kiváltott igazolvánnyal a fogaskerekűn és a Tátrai villamos egész vonalán Tátralomnicig illetve Poprádig ingyen utazhatunk, sőt ezekre (de csak ezekre!!) még jegyet sem kell váltani. Az igazolványnak természetesen nálunk kell lenni. ( A felvonókra és a Ótátrafüredi siklóra a vasúti kedvezmény nem érvényes. ) Felérve a Csorba-tóhoz, a Nagyik és az Unokák erőnlétét figyelembe véve el lehet dönteni, hogy csak egy séta a tó körül, egy közepesen hosszú túra és egy remek ebéd a Poprádi-tóhoz, vagy esetleg az unokáknak az első kétezres csúcs a Solisko a cél. Bármelyiket is választjátok a panoráma lélegzetelállító, a levegő kristálytiszta, az árak megfizethetők és az utazás ingyenes.

4.jpg

Ősszel az unokák már valószínűleg ismét iskolába mennek így már nélkülük érdemes ismét ide vonatozni, mert a Tátra szeptemberben a legszebb. Ha akartok még igazi telet látni, akkor célszerű visszatérni valamikor januárban vagy februárban, mert a Tátra télen is gyönyörű. Jövő nyáron pedig ismét Nagyival a Tátrába...

3.jpg

5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jovomeno.blog.hu/api/trackback/id/tr6815652646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása